All About Alternative Expression

Zanimljivosti o implantatima

Dec 21

Zubni implantati već su duže vrijeme dostupni na našem tržištu. Cijena im naravno nije mala, te nas je zanimalo opravdava li njihova cijena ujedno i kvalitetu. Stoga smo odlučili to i dodatno istražiti.

Najprije, važno je definirati što je zapravo zubni implantat?

zubni implantati

Zubni implantat možemo reći da je kirurška komponenta koja se pričvršćuje za kost u čeljusti i podržava zubne nadomjestke poput krunica, mostova, proteza. Temelj suvremenih dentalnih implantata je biološki proces koji se naziva oseointegracija gdje se materijali, kao što je titan, čvrsto priljubljuju uz kost. Implantat se prvi pričvršćuje, te se nakon njega stavljaju ostali zubni nadomjesci. Za implantant je moguće pričvrstiti most, krunicu ili pak protezu.

 

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o implantatima koje su zaista vrijedne za spomenuti:

djelovi implantata

1. Implantati su biokompaktni

Što to zapravo znači kako kažemo da je nešto biokompaktno, te zbog čega je ova informacija toliko važna? Primjerice, kada je riječ o presađivanju organa, primjerice bubrega, znate i sami da je prvo potrebno pronaći osobu koji je organ kompatibilan s vašim tijelom. Čak i tada, nakon zahvata potrebno je piti lijekove kako novi organ vaše tijelo ne bi odbacilo, te kako bi ga prihvatilo kao svoje.

 

Može se reći kako kada kažemo da je nešto biokompaktno, nećete imati “poteškoća” kao u primjeru iznad. Vaše tijelo nikada neće odbaciti implantat, te također nije potrebno uzimati dodatne lijekove kako bi se spriječilo odbacivanje. Materijali od kojih se implantati izrađuju iznimno su čvrsti, a kako smo upravo rekli, vaše tijelo neće ga odbaciti.

2. Implantati su jači i od čelika

Implantati su najčešće izrađeni od titanskih spojeva, a također u svojoj strukturi mogu sadržajavati i neke drudge element. Primjerice, kao što je cirkonij. Možemo slobodno reći kako su današnji implantati gotovo pa i vječni, te kako zapravo njihova im cijena opravdava i kvalitetu i dugotrajnost. 

Kada jednom stavite implantat, slobodno možete zaboraviti da vam je na tom istom mjestu jednom ranije falio zub, ili da ste imali ikakvih zdravstvenih problema.

3. Implantati ne mogu dobiti karijes

Vjerujemo da bi mnogi na ovo rekli kako bi najrađe cijelu čeljust zamijenili implantatima, obzirom da oni ne mogu na sebi imati karijes. Kao što neki od vas znaju od ranije, karijes napada strukturu zuba, odnosno caklinu i dentin, dok zubni implantat jednostavno nije podložan takvim promjenama. Iako, implantati ne mogu imati karijes, vrlo je važno nastaviti s održavanjem svoje oralne higijente, kako bi vam implantati potrajali što je duže moguće, ali i kako biste održavali zdravlje svih ostalih prirodnih zubi, kao i općenito vaše usne šupljine.

 

4. Preuzimaju ulogu korijena zuba

Svrha implantata, osim što izgleda potpuno jednako kao i vaši prirodni zubi, također je i da oponaša strukturu zuba. Implantati zapravo oponašaju zubni korijen, te nakon što se odlučite na ugradnju i prođete zahvat bit će vam kao da ponovno imate svoje zube, ali i njegov korijen. 

 

5. Zadržavaju vaš oblik lica

pacijent nakon zahvata implantata

Kada vadite ili iz bilo kojeg razloga izgubite vlastiti zub, tada dolazi i do gubitka kosti, a zubno mjesto s vremenom postaje osjetljivije. Također, što duže prolazi vrijeme, zubi koji su u blizini počinju se naginjati prema praznom prostoru, te se vaš oblik lica polako, ali sigurno mijenja.

Ukoliko se odlučite na ugradnju implantata, u tom slučaju oblik lica vam se zadržava, a  osim što vam sve zube drži na broju i mjestu na kojima bi trebali biti, zubni impantat također čuva meko i tvrdo tkivo, te spriječava povlačenje gangine.

 

Kontakt:

https://smiledesign-kovac.hr/

https://www.facebook.com/dr.zeljkokovac